fredag 9. desember 2016

Vegansk smørgrøt med vaniljesmak, mmmm. :)




Jeg vokste opp med risgrøt hver eneste lørdag, uten unntak, frem til jeg var 16,5 år, noe som førte til at jeg i voksen alder ikke har spist så mye grøt. Risgrøt spiser jeg KUN èn gang i året, og det er på lillejulaften -og selv da sliter jeg. Grunnen til at risgrøt står på menyen da, er fordi restene brukes til riskrem som er desserten på julaften.

Jeg har nok spist mer grøt som veggis enn det jeg har gjort tidligere, bl.a havregrøt, dog ikke tradisjonell havregrøt, men med yoghurt og chia, samt kald.

Smørgrøt kan det riktignok gå både måneder og år mellom hver gang jeg spiser, men den jeg laget nå med vaniljemelk synes jeg faktisk var så god, at den blir jeg definitivt til å spise litt oftere. Kanskje ikke det sunneste en kan spise, men litt kos innimellom må en jo unne seg. :) Kort sagt; skal man ha noe raskt, lettvint og smakfullt, så anbefaler jeg denne. :)

Alt du trenger er alpro vaniljemelk, hvetemel, sukker og vegansk smør, samt det som ikke ble med på bildet; et par klyper salt og litt malt kanel.

Smelt smøret på lav varme i en kasserolle. Jeg brukte vel ca 1/4 av smørpakningen, sånn ca ja.

Ha i mel, jeg tar som vanlig mengden på slump, men ha i nok mel til du etter å ha rørt/vispet det inn i smøret har fått en jevn masse -tykkelsen på grøten kan du regulere med mengden melk.

Ha over ca halvparten av melken, rør/visp godt, slik at du får bort alle klumper, ha så over resten av melken og gjenta (la det koke opp mellom hver melkeomgang). Da jeg ville ha en litt tykk grøt så brukte jeg ikke hele kartongen med melk, men ca 8 dl. Smak og behag. :) Tilsett et par klyper salt.

 La grøten koke 6-8 minutter, til melsmaken er borte. Rør ofte så det ikke brenner seg eller blir klumper. Pass på å få med alt som evt. legger seg på sidene i kasserollen.

 Mot slutten tilsett sukkeret og la det "smelte ned" i grøten. (Kan bruke sukkererstatning om ønskelig)

Deilig varm vaniljesmørgrøt med sukker og kanel. :) Gubben hadde smørøye på sin grøt, men siden jeg ikke er noe glad i smør, samt ei heller aldri har brukt smør på grøt, så foretrekker jeg den uten.  
                                                            Mmmmmmmm!

lørdag 19. november 2016

Tullemos



Lungemos er noe jeg vokste opp med og som voksen likte godt, dog er det noen år siden jeg spiste det sist, forståelig nok, men her forleden fikk jeg plutselig lyst på lungemos og da kom jeg opp med "tullemos."

Kanskje ikke helt perfekt på første forsøk, men med litt justeringer her og der så føler jeg at den vil tilfredsstille cravingen etter lungemos om den skulle dukke opp igjen.







Satte frem det jeg mente jeg kunne forvandle til tullemos; olivenolje, kidneybønner, pepper, salt, løk, hvitløk og ingefær. Det som ikke ble med på bildet var oregano og gurkemeie.




Skylte laken godt av bønnene, skrelte løk, ingefær og hvitløk



Har en slags mini foodprosessor (elektrisk) som jeg hadde løk, hvitløk og ingefær i og lot den gå et par kjappe runder.



                      Deretter hadde jeg oppi kindeybønnene, krydder og en skvett olivenolje.




 Massen ble litt løsere (og litt bløtaktig) enn jeg hadde sett for meg ...


 Bare en ting å gjøre -tilsette mer bønner! Heldigvis hadde jeg en ekstra boks kidneybønner på mathylla i kjelleren, skylte disse godt og hev de i den lille foodprosessoren.



Bare bønnene alene etter et par omganger i foodprosessoren minte meg litt om bønnepostei, men det var ikke det jeg skulle lage nå ...

Blandet det godt inn med resten og da ble tullemosen mye fastere og fikk mer riktig farge i.f.t hvordan jeg ville ha den.


Jeg ønsket stekeskorpe på min tullemos, så jeg varmet et god klunk rapsolje i stekepanna og stekte en "god klump" tullemos (på begge sider) like før serveringen.

Spiste kun med poteter og ketchup som tilbehør -og ja, det var virkelig godt og det fikk slukket lysten på lungemos! :)

søndag 13. november 2016

Enkel og kjapp pølsemiddag


Av forskjellige årsaker så er det noen ganger greit å kunne lage middag kjapt og enkelt, derfor ble det en enkel pølsemiddag denne dagen. 10-12 minutter så var middagen klar. :)







Stekte sojapølser fra HK i litt rapsolje og en pakke Findus wokblanding, også i litt olje (raps). Kuttet opp en gul løk som jeg tilsatte i wokblandinga.

Siden dette skulle gå fort så brukte jeg potetmospulver (uten melk), tilsatte litt forskjellige krydder i mosen.







 Ved servering ble potetmosen toppet med hampfrø og hakket valnøtter. Brukte maiskorn i tillegg som annet tilbehør.

Soyapølser på en seng av grønnsaker, lettvint, enkelt og godt. :)


torsdag 27. oktober 2016

Filètwok med rødbeterris og quinoa






 Som nevnt her forleden så hadde jeg enda en pakke til av dette erstatningsproduktet som skal etterligne kylling, og som jeg ikke var helt fornøyd med. Men så var det jo slik at det var ingen usmak, det var ikke slik at jeg ikke likte det, men det smakte eller følte overhodet ikke som kylling -og da blir det kanskje ikke helt som en hadde forventet utfra info.
 Tenkte neste pakning kunne fungere fint i wok, og forberedte det slik at jeg laget en marinade, så kuttet jeg opp filètbitene i mindre biter, i håp om at de trekte marinaden bedre inn. Lot det ligge et par timer i marinaden. Litt mer inntrekk ble det, men fremdeles ikke optimalt.
 Ris hadde jeg igjen fra forrige gang, den var allerede tilsatt gurkemeie, og siden jeg lagde påleggsalat av filètrestene så tok jeg vare på rødbeterjuicen. Denne brukte jeg til å farge risen mer rødlig - bare for moro skyld, sånn egentlig, og litt for at jeg skulle lure i gubben noe . ;)

 Quinoa -det er ikke han så begeistret for, men siden fullkornsrisen allerede var farget gul av gurkemeie og rødbeterjuicen gjorde det hele til en blanding mellom rosa, gul og rød, så blandet jeg inn kokt quinoa i risen og lot han tro at det, altså quinoaen var fulkornrisen, altså at jeg hadde blandet vanlig hvit ris og fullkornsris og at fargene bare var for syns skyld, hehe. :)




                    Etter filètbitene hadde ligget i marinade et par timer, så stekte jeg dem i litt olje.

Tok filètbitene ut av panna og la til side, så stekte jeg en pakke wokblanding.


Mens woken stekte så skjærte jeg en rødløk i mellomstore skiver, samt et eple i biter.



 Mot slutten av wokens steketid hadde jeg over løken, eplebitene og filètbitene og lot alt steke sammen til løken begynte å bli myk, men ikke slapp.
Ferdig. :)


 Jeg er nok fremdeles ikke helt overbevist angående dette produktet, og har nok ingen planer om å kjøpe det igjen, but who knows. Kommer i alle fall ikke til å kjøpe det fordi jeg potensielt skulle ha lyst på/ha craving på klling, for det formålet finnes det langt bedre -og billigere produkter, f.eks Oumph! Thyme&Garlic, og Quorn filèt. Men DU gjør selvfølgelig som du vil. :)

Serverte med et lite dryss cashewnøtter.

tirsdag 25. oktober 2016

Påleggsalat med rødbeter





Restene fra foregående dags middag tenkte jeg fint kunne brukes i pålegg, og det første jeg tenkte var rødbetersalat, eller påleggsalat om du vil.

Jeg satte frem det jeg tenkte å bruke. Tenkte egentlig å bruke iFraiche, men siden jeg hadde en yoghurt naturell som var utgått på dato, så ville jeg bruke opp denne først. Hadde også et par  skrellet gulrotbiter fra noen dager tidligere og en halv rødløk som jeg ville bruke opp. I tillegg brukte jeg en bit ingefærrot og selvfølgelig en rødbete. De såkalte kllingfilètene skjærte jeg opp i små biter.





Jeg hadde rødbeter, gulrot, ingefær og løk i foodprosessoren og satte på strimlefunksjonen, så klemte jeg for hånd ut så mye væske jeg klarte av grønnsakstrimlene, og hadde de over i et stort beger.





Grønnsakjuicen/saften tok jeg vare på og brukte den til å farge ris med. :)








 Hadde krydderet som jeg skulle bruke over grønnsakstrimlene og blandet det godt inn.

(Beklager dårlig bilde, men har nok ikke holdt mobilen stabilt nok dessverre).
 Så hadde jeg over ca 5 SS med yoghurt og blandet godt.
Stemmer ikke helt med fargen på bildet, har sikkert noe med lysinnfall å gjøre (eller mobilen min, whatever), det var mye rødere i virkeligheten.
                                         Blandet så inn bitene av kllingfilèten.
                                Dette er mer riktig farge i.f.t virkeligheten.




Hadde påleggsalaten over i en mindre boks, og ...










... la plasfolie mellom lokket og boksen for å få det tettere for lengre holdbarhet





Ventet noen timer med å smake, slik at smakene fikk satt seg skikkelig. Og dette var virkelig snadder! Kllingbitene smaker fremdeles ikke klling, men til dette passet de utmerket. :)
Min kjøttspisende mann fikk smake senere på kvelden og han syntes det var veldig, veldig godt!
 Passet utmerket med agurk på, men fungerte fint uten også.
                                                               Anbefales!