Det hender fremdeles at jeg får lyst på fiskeboller. Til nå har jeg brukt blomkålbuketter som erstatning for det, det har forsåvidt fungert greit, men jeg ønsket noe mer kompakt, samt noe proteinrikt. Da fant jeg ut at jeg skulle gjøre et forsøk med tofu og se om det ville funke.
Hadde en plan og en formening i hodet og ville sette den ut i verk utfra hvilke råvarer jeg hadde tilgjengelig, prøve meg litt frem osv. Skrev ikke ned noe i.f.t å lage oppskrift, men noterer ned der jeg husker antall og mengde av ditt og datt som jeg brukte. :-)
Begynte med å finkutte stangselleri. Brukte vel et par stenger. Hadde det over i en ildfast form og satt det på 100 grader i ovnen for å tørke den litt/fordampe litt væske.
Fant frem krydder og urter jeg ville bruke og gjorde det klar til bruk i hhv hver sin skål.
Jeg tok ut tofu fra fryseren dagen i forveien, tinte den og klemte ut det meste av vannet, så la jeg den i press over nattet i kjøleskapet. Da den skulle brukes dagen etterpå var den tørr og fin. Smuldret den opp med hendene og hadde over krydderet og urtene jeg tidligere gjorde klart.
Hakket opp en halv rødløk og et par hvitløksfedd som jeg blandet godt inn i tofumiksen.
Kokte blomkålbuketter i usaltet vann til den ble mør, dvs til en gaffel gikk lett gjennom uten at den falt fra hverandre.
1. De kokte blomkålbukettene fikk et par omganger med stavmikseren.
2. Sellerien ble tatt ut av ovnen og ble most sammen med blomkålbukettene.
3. Tofublandinga også, og nå ble det mange omganger med stavmikseren slik at alt ble godt blandet og most skikkelig.
4. Glatt deig uten klumper, men ikke ferdig ennå. Stavmikseren settes dog bort. ;-)
I forkant vurderte jeg flere typer jevning; havremel, rismel, glutenfritt mel, soyamel, profiber, polenta og til og med kokt ris og/eller havregryn. Men hodet mitt bestemte seg for at kikertmel ville egne seg best, så da ble det det. For den som lurer så kjøper jeg denne på innvandrerbutikk, men jeg har også ved noen anledninger bestilt den over nettet (veganermat.no, der koster det kr 49,- for 1000g).
Jeg blandet inn totalt seks spiseskjeer med kikertmel. Brukte en skje først, for å få det godt blandet, deretter en slikkepott for å få med meg alt på sidene og for å få det jevnt.
Deigen ble fin og fast, litt klissete kanskje, men det gjorde ingenting. Da dette var et forsøk jeg overhodet ikke visste om ville fungere så tok jeg en test før jeg evt. skulle steke hele deigen for så å oppdage at det ikke funket. Rullet derfor kun to boller og stekte de i rapsolje. De falt ikke fra hverandre, men endret litt på formen for hver gang jeg kom borti med stekespaden, men pytt. Stekte dem på svak varme en god stund før jeg skulle prøvesmake. Delte en i to og den var fast, fin og ikke for mye eller for lite kompakt inni. Likevel var jeg ikke heeeelt fornøyd. Ny idè dukket opp ...
Min gode venn, i Mat fra Oatly. :D
Vegansk matlagingsfløte basert på havre. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men siden det kan finnes spor av gluten på grunn av produksjonsprosessen. Dermed kan jeg ikke kalle sausen glutenfri -dessverre. Håper Oatly etterhvert vil bruke glutenfri havre når de produserer denne fløten. For min del så tåler jeg litt gluten, har gutenredusert kosthold, ikke glutenfritt, men veldig dumt for de som absolutt ikke tåler gluten, vil da anta at de ikke kan bruke denne fløten.
Siden dette også blir en test så har jeg ikke mye fløte i kasserollen, tipper ca 3 dl. Tilsetter noe krydder, bl.a spisskummin, litt karri og grønnsabuljong. Koker opp fløten.
Ruller så to nye boller av deigen, ikke for store, men litt større enn en greit stor cherrytomat. Slipper bollene forsiktig oppi fløten, setter ned varmen, vil unngå å koke de for hardt i tilfelle de faller fra hverandre, samt fløte koker fort over uansett.
Bollene holder formen godt og faller ikke fra hverandre, selv etter ca 10-15 minutters koking. Phew! Løfter de forsiktig opp av sausen og lar de avkjøles litt før jeg tar en smakstest. Deler en bolle i to og den er helt perfekt inni. Smak og konsistens er nesten der jeg vil ha den, så jeg bestemmer meg for at jeg skal lage flere boller og koke i fløte, så skal de få ligge i fløten over natten for å evt. trekke til seg smak. Krysser fingrene for at det skal fungere.
Jeg lager to omganger til med boller og koker fem stk om gangen. Det gikk også fint, alle bollene holdt formen. Legger de på et fat slik av de avkjøles fortere, avkjøler kasserollen med fløten, har bollene (og fløten) tilbake i kasserollen og setter den inn i kjøleskapet.
Neste dag starter jeg med å ta bollene ut av fløten, for nå skal fløten bli til hvitsaus.
Jeg fant ut at jeg ikke skulle bruke jevning eller vanne ut fløten, som jeg til vanlig gjør når jeg lager hvitsaus med denne fløten. Jeg skulle kun bruke fløte, redusere den litt for å få den noe tykkere, til det var det for lite fløte i kasserollen fra før, så jeg måtte tilsette mer. Det ble vel totalt, tja, sånn ca 5-6-7 dl fløte antar jeg.
Grønnsaker gir også fra seg en del væske, og med fløtereduseringen tror jeg at jeg landet på ca en halvliter saus, eller deromkring.
I sausen brukte jeg finhakket hvitløk, gulrot og paprika, grovhakket stangselleri, inkludert bladene på sellerien, frossen spinat og skiver av sjalottløk.
Opp i gryta med hele sulamitten, sammen med en god dæsj karri!
Når sausen var ferdig hadde jeg bollene tilbake i gryta og lot de koke noen minutter før servering.
Serverte med kokte mandelpoteter og revet gulrot.
Dette var virkelig snadder! Og er det nærmeste jeg har kommet følelsen av et fiskebollemåltid siden jeg ble veggis. Til og med min kjøttspisende gubbe kommenterte at "dette var ikke dumt gitt." ;-) Skal definitivt stå på menyen igjen!