søndag 28. februar 2016

"Pasta bolognese." (Gluten og laktosefri).

Satte frem div. ingredienser: Fersk sopp, løk, ingefærrot, hvitløk, gulrot, økologiske tomater og økologiske bønner.
Hadde soppen i panna slik at den fikk steke mens jeg forberedte andre ting.

Tømte tomatene i en kasserolle, hadde litt vann i kartongen og ristet litt, slik at alt kom med. Deretter tilsatte jeg litt grove biter av gulrot og litt vegeta før jeg satte det på kok.
 Skrelte og grovkuttet løk, hvitløk og ingefær.
 Hadde dette over i kasserollen med tomater og gulrot.
 Tørket urter er lurt å tilsette tidlig. (Basilikum og oregano).
 Jeg brukte basilikum, oregano og paprikapulver.

Mens gryta sto og putret så skylte jeg bønnene og hakket de litt opp, før de fikk bytte plass med soppen i panna.
 Bønnene fikk et dryss med røkt paprika og etter de hadde stekt litt fant soppen veien tilbake til panne. Blandet det godt og lot det stå og steke litt på ettervarmen.

Grønnsakene har kokt seg møre i tomatsausen så da er det frem med stavmikseren og jevne alt til det blir en god og fyldig saus. :)

                                           

Et dryss svart salt, litt gurkemeie og frossen spinat før sausen får koke videre.
 Tømmer så det hele over sopp- og bønneblandinga. Blander godt.

 Denne pastaen er sååååå god!:D

Serverte med et dryss hampfrø. :)

onsdag 24. februar 2016

Sweet & Sour ... (Gluten og laktosefri).

Jeg bruker sjelden og aldri denne type hel- eller halvfabrikata, mest aldri, men før jul da det var priskrig så handlet jeg en del slike varer som jeg aldri bruker -ikke for å bruke det selv, men jeg ga bort til de jeg kjenner som har lite fra før. Dog var det et par ting som de ikke likte, bl.a sausen fra Uncle Bens, sweet & sour, så den ble stående her, og godt var jo det da jeg i går, altså tirsdag fremdeles ikke hadde vært noe sted for å handle siden vi kom hit om søndag, og skulle lage middag.

Denne: https://unclebens.no/produkt/sweet-and-sour/

Har som regel en del veggismat i fryseren her, fra bl.a Anamma, Oumph!, og HK, samt en del tørrvarer, men det er også greit å ha noe i tillegg, og da kom den sausen godt med. Da jeg serverte så sa gubben at han syntes det var veldig godt med sweet & sour, at han spiste det mye før og at vi kunne gjerne ha det innimellom så lenge det ikke ble for ofte. Vel, vi har vært i lag i over seks år så jeg måtte nesten spørre om det ble for ofte hvert sjette år, hehe.

Anamma sine vegobitar passet fint i en slik gryte.  (Innhold: Sojaprotein, citronjuice, vitlök, salt (1,0%), naturlig arom, kryddor).
Etter vegobitene hadde fått stekt litt i olje så fikk de selskap av kikerter, grillkrydder og paprikapulver, surret det litt til i panna før jeg tilsatte glasset med sweet & sour. Siden jeg selv ikke er så veldig glad i den søtlige smaken så tenkte jeg at den ville bli dempet med litt gurkemeiepulver og ingefærpulver -skjønt dette er jo noe jeg bruker MYE av uansett, men dog, det funket.
 Hadde med oss en halv kinakål, så da ble det litt salat som tilbehør også, sammen med litt mais. Risen jeg har brukt heter Q-rice og er kjøpt på asiabutikk.
Pepret det hele når det var kommet på tallerkenen -om noen skulle lure på de sorte prikkene her og der. :)


tirsdag 23. februar 2016

My kind of junkfood ..

Noen ganger er det gubben som handler når han er i Sverige, og han er ikke helt inne i de forskjellige definisjonene i vegetarverden, f.eks klarer han ikke å skille på vegetarisk, lakto-ovo og vegansk. For han er det nok at han kjenner igjen produsentens navn, og da tror han det er i box. Hehe. Men han prøver i alle fall, og det er vel ingenting som er bedre enn det -og han spiser jo over 50% vegansk og vegetarisk til tross for han han fremdeles er kjøttis. Så noen ganger må en bare la ting passere. Da ble denne middagen lakto-ovo-vegetarisk. Snitsel fra Quorn, og med ovnsstekt potetpinner, salat og dressing som tilbehør.

       Vasket og skrelte noen poteter, og skjærte de i litt tykke staver/pinner.
 Disse skulle få et raskt oppkok for å få ut noe av stivelsen. Da bruker jeg en innsats (en slags sil) oppi en større kasserolle, slik at det er lett å la kokevannet renne av, samt skylle over potetene med kaldt vann etterpå.
 Satte frem det jeg trengte for en oljeblanding og krydder til potetene. Rapsolje (skulle begynne og avslutte stekeprosessen på høy varme, derfor ble det ikke olivenolje denne gangen), paprikapulver, gurkemeie, rosmarin, chiliflak, timian, fersk ingefær og noen fedd hvitløk.
 Skivet ingefær og hvitløk og hadde det i ei skål, så olje og krydder før det hele ble blandet godt og satt til side slik at smakene fikk trukket seg inn i oljen.
 Potetstavene har fått sitt oppkok, blitt skylt med kaldt vann og lagt i en langform for å lettere tørke de med litt kjøkkenpapir slik at de ble helt tørr.
                               Helt tørre potetstaver tilbake i kasserollen for å ...
                                                  ... bli ristet litt
 Deretter smurte jeg oljeblandingen utover langpanneformen, og blandet dette godt med potetene, før de fikk et dryss med paprikapulver og gurkemeie som også ble blandet godt inn før det hele havnet i stekeovnen som allerede var 250 grader. Stilte ned temperaturen til 200 grader med en gang potetene ble satt inn. Satt på grillen et par minutt like før potetene var ferdige.
Resultat? Sprø utenpå og myke inni. :)
     Serverte med et dryss salt over potetpinnene, salat og en dressing gjort av alpro yoghurt naturell.


torsdag 18. februar 2016

Pasta

                  Gårsdagens middag ble vegansk pasta som planlagt. :)
Da tomatsausen laget dagen før var noe for tykk i.f.t hvordan vi liker den til pastasaus, så ristet jeg ketchuprester sammen med litt vann og hadde det i sausen, slik fikk jeg brukt opp siste rest av den ketchupflaska også. :)


Hadde også noe rester med ferdig kuttet løk i kjøleskapet fra en tidligere dag, og brukte likegodt denne løken i sausen sammen med noen fedd hvitløk.
Etter at løk og saus hadde fått putret litt sammen i gryta, så hadde jeg i to ruller med spinat fra fryseren. Har alltid frossen spinat, lettvint og lett tilgjengelig. Bruker selvfølgelig ofte fersk spinat også, men da den er lite holdbar så må det litt mer planlegging til.
Hadde en og en halv pose med pinjekjerner som var utgått på dato, så tenkte å få brukt opp disse også. Ristet de litt i panna før jeg hadde de i foodprosessoren sammen med maldonsalt og næringsgjær. Fulgte ingen oppskrift, bare tok det på øyemål, og skulle ha en litt grov garnityr-ish. Men dette blir noe i banen som vegansk parmesan, dog er det mer pulverisert. Om du ønsker oppskrift så finnes den hos veganmisjonen.no.

Brukte glutenfri pasta (mais-og rispasta) og Anamma sine vegobullar som jeg stekte i litt rapsolje. Garnityr: grov pinjekjernemix og stekte gulrotstrimler. :)




tirsdag 16. februar 2016

Vegansk pizza

Siden vi skal bort til helgen, prøver jeg å bruke opp det meste av ferskvarer før vi drar, slik at ikke noe skal bli ødelagt eller kastet. Pizza- og pastasaus er en fin måte å få brukt opp grønnsaker på.  Ofte bruker jeg ferske tomater når jeg lager tomatsaus, men har jeg ikke det, så har jeg alltid alltid tomater på kartong i matskapet som fungerer like fint. Jeg kjøper hovedsaklig de økologiske. Alltid kartong, aldri hermetikk når det gjelder tomater.

                Jeg brukte: 2 kartonger à 500g med økologiske tomater, 2 gulrøtter,                               2 fedd hvitløk, 3 sjarlottløk og ca 2 cm ingefærrot.
Grovkuttet grønnsakene og hadde de i gryta sammen med de hakkede tomatene.
Satte frem krydder jeg skulle bruke, og tok en "dæsj" av hver sort, bruker alltid øyemål, så er litt vanskelig å angi riktige mengder.
Fra venstre: Veget (grønnsakbuljong som er litt salt så derfor er annet salt unødvendig), basilikum, oregano, timian, rød chili (denne er jeg litt forsiktig med, men litt er et must da den hever mange retter), sort pepper og paprikapulver. Tilsatte krydder og urter i gryten og lot det stå og putre under lokk til grønnsakene var myke.
Så var det frem med stavmikseren til sausen var jevn og fyldig.
En "dæsj" gurkemeiepulver før sausen settes tilbake på kokeplata for å få redusert seg litt.
I mellomtiden forberedte jeg fyllet:
Hadde dessverre ikke fersk sopp heller, men men. Stekte sjampinjong og en stor rødløk i skiver. (Løken ble ikke gjennomstekt, bare forstekt da jeg ikke liker at den knaser på pizzaen).
Brukte 15 vegobullar, 1 pk fejkon og 7 skiver jeezly.
Forstekte bollene litt også, og delte dem i to.
Når sausen hadde redusert seg til passe tykkelse smurte jeg et godt lag utover en pizzabunn.
Så la jeg skivene med jeezly oppå. Dette er ganske tykke skiver, samt at vegansk ost har ikke den beste smelteevnen og min erfaring er at det blir best dersom man ikke overdriver ostemengden.
Så løk og sopp
Og til slutt fejkon, vegobullar og eplebiter. (Jeg personlig synes det blir så "tungt" med ananas på pizza, så dette har jeg for lengst byttet ut med eple og det fungerer bedre etter min mening. Har jeg lyst på ananas sammen med et pizzamåltid så har jeg heller ananas som tilbehør).
Beklager dårlige bilder her på slutten, men sola tittet inn og jeg måtte stille meg foran benken for å "skygge for," dermed ble det nok for mørkt for mitt usle mobilkamera.
 Vegansk pizza servert med litt alpro yoghurt naturell, mais og ananas. :)

Jeezly har nok ikke den beste smelteegenskapen, men som jeg nevnte lenger opp så fungerer det bedre om man ikke overdriver mengden. En annen erfaring jeg har gjort meg er at jeezly smelter bedre om man bruker lavere varme og heller lengre tid. Jeg stekte pizzaen på 170 grader -tok ikke tiden, men anslår 30-45 minutter.

Brukte selvfølgelig ikke all sausen, laget ekstra med vilje, altså med to store kartonger, for da er det ferdig pastasaus til i morgen -og det eneste jeg må gjøre er å koke pasta og å steke resten av vegobullarna. :)