onsdag 7. september 2016

Blomkålpizza, helvegansk








 Starter som vanlig med å gjøre klart ting jeg trenger. Pizzasausen tar lengst tid, så begynner med den. Bruker de tomatene jeg har, samt selleri, gulrot, hvitløk og ingefær.


Kutter opp alt og hiver det over i en kasserolle med litt vann -og så kom jeg på at jeg hadde glemt noe ...
Løk må man selvfølgelig ha. Kutter opp en medium stor løk og slenger det sammen med resten i gryta. Setter på lokk og lar det surre på lav varme inntil videre.


Så tar jeg frem restene av squashen fra for noen dager siden. Hadde pakken den inn i plastfolie slik at det ble helt tett, og slik har den holdt seg fin i mange dager i kjøleskapet. :-)


Kutter opp squashen i små terninger, legger den på et fat og strør rikelig med salt over (for å få ut mest mulig væske). Setter den tilside inntil videre.


I mellomtiden gjør jeg klart toppingen til pizzaen Jeg har vasket og renset en blomkål. I supper o.l bruker jeg gjerne både blader og de tykke stilkene, men ikke på pizza. Hakker blomkålen opp i små-små biter, legger den i stekepanna og setter plata på nest laveste varme. Skal bare ha litt fuktighet til å fordampe. Rører med stekespaden innimellom. 

Og kutter opp de øvrige grønnsakene som skal være på toppen.


Pizzasausen har fått kokt tilstrekkelig til at jeg kan gi den en omgang med stavmikseren, etter den har blitt fin og glatt tilsetter jeg litt papirkapulver, vegeta, basilikum og oregano. Setter kasserollen tilbake på plata og lar sausen koke seg godt inn og redusere seg mens jeg pusler med andre ting.


 Squashen har sluppet mye væske, har den over i en sil og skyller godt av, slik at mest mulig salt forsvinner. Klemmer så squashterningene godt mellom hendene for å få ut mest mulig væske, før jeg tørker squashen mellom to lag kjøkkenpapir. Legger den så i stekepanna (platen er avslått, men det er noe restvarme ennå) og har over gurkemeie, paprikapulver og sort pepper. Blander godt og lar det ligge der til resten er ferdig.

 Når pizzasausen er ferdig og klar til bruk så bretter jeg ut en pizzadeig i langpanneformen (jepp, ferdigkjøpt deig B-) ), har en god øse med saus oppå deigen og sprer det godt før jeg legger på ost.
 Jeg brukte Jeezly, som av min erfaring til nå er den beste, dog har den ikke samme smelteegenskaper som "vanlig ost," men jeg opplever at den smelter bedre om man setter ned varmen og heller bruker lenger tid, så det kan jo være et tips. :-)
 Etter osten er lagt på så dekker jeg det hele med blomkål, blomkålen har jeg ikke krydret eller noe på forhånd, så jeg har et lett dryss med grillkrydder over, samt noen striper kinesisk soya (tykkere enn f.eks kikkoman), men dette er selvsagt smak og behag. Etter blomkåla (1.) sprer jeg squashterningene (2.) godt utover, før paprika  (3.), chili og rødløk (4.) får ankomme.

Nærbilde:

Til slutt, før pizzaen går i ovnen på 180 grader, så har jeg over eplebiter. Jeg bruker ofte eple på pizza og synes det er veldig godt. Du kan selvfølgelig sløyfe dette eller evt. bytte det ut med ananas eller mais om du vil.

Jeg begynte stekingen på relativt lav varme, dette fordi jeg ville at osten skulle smelte greit, men skrudde opp varmen mot slutten for å få en sprøere bunn. Tok ikke tiden -as usual, på hvor lenge det sto i ovnen, men bare følg med og sjekk underveis så går det helt fint. :-)

 Tilbehøret ble crispy salat som jeg rev og deretter hadde litt økologisk (kaldpresset) olivenolje over, samt mangobiter. Mmmm :-)





Er det vanskelig å få poden eller kidsa til å spise grønnsaker? Da kan det være lurt å ha skjult agenda med pizzaen ;-)














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar