søndag 31. juli 2016

Grateng

                          Jeg har hatt lyst på fiskegrateng en stund nå, men siden jeg ikke spiser fisk så ... Har laget pølsegrateng med veggispølser og det fungerte helt fint, men nå var det ikke det jeg hadde lyst på. Funderte på å ruke Quorn filèt og skjære den i biter, men siden jeg hadde en pose med Quorn bitar i fryseren, gikk jeg for denne for enkelhets skyld.        


Satte frem noe av det jeg skulle bruke; krydder, salt, løk, hvitløk og ingefær.

Siden jeg ikke hadde makaroni gikk jeg for glutenfrie pastaskruer, to sorter, en med litt ekstra fiber. Brukte også glutenfritt mel til sausen, samt Oatly matfløte.

 Hadde vann og vegeta (grønnsakbuljong) i en kasserolle og kokte opp. Ristet så ut glutenfritt mel og matfløte til en glatt jevning.


                    Skjærte løk i halve skiver. Masse løk. Må ha masse løk. XD
                                  Og hakket hvitløk & ingefærrot.
                      Når vannet kokte hadde jeg i løk, hvitløk og ingefær.

Jeg pleier ofte å ha krydder, tørre urter etc i en liten øse eller i en spiseskje, dette for å unngå damp og fuktighet i tilhørende glass, da det er noe krydder som lett klumper seg dersom det kommer damp inn i krydderglasset. Når jeg bruker krydderkvern så kverner jeg som regel rett oppi kasserollen o.l.








Rører det hele godt ut og kverner over litt himalayasalt. Bruker ikke mye salt, kun et par ganger med kverna, da vegeta også inneholder salt.


Så heller jeg meljevningen forsiktig over i gryta, samtidig som jeg visper godt for å unngå klumper.

Da er det på tide å begynne å gjøre klar Quornbitene. 




Varmer litt olje på medium varme i stekepanna og har Quornbitene over.







Sausen har tyknet godt og nærmer seg ferdig. Har i et par ruller frossenspinat mot slutten av koketiden.

Quornbitene har fått stekt en stund, og helt på slutten har jeg over litt soyasaus, slår av varmen på plata og lar det frese et lite halvminutt.


Har quornbitene over i en ildfast form og siden jeg måtte koke pastaen i to omganger så har jeg første omgang over med det samme.

 Har også over litt saus og blander godt, slik at pastaskruene får trekt til seg både saus og smak mens de venter på selskap av de andre skruene.
 Når de andre pastaskruene er ferdig så finner de også veien til den ildfaste formen. Blander de godt inn med resten.

(Begge typene pastaskruer ble silt og deretter skylt under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen før de havnet i gratengen).



Strødde griljermel over før steking. Stekte på 200 grader til det ble ferdig. (Tar sjelden tiden, men bruker feelingen, så vanskelig å anslå noe tid).

Ser ut som fargeforskjeller på bildet, men det er p.g.a bildet er tatt med mobilkamera, i dårlig lys og med skygge.
Serverte med kokte, halve poteter og en enkel grønnsakblanding fra fryseren.
                                     Ble mett og fornøyd. :-)

lørdag 30. juli 2016

Nuggets, chips & salat -litt junk i sommervarmen. :)





Alltid greit å ha noe enkelt i fryseren til dager man verken gidder, vil eller kan mekke et realt måltid -og med den varmen som var i går så fristet det ikke å stå så lenge på kjøkkenet. Derfor ble det nuggets, pommes frites, salat og dressing; enkelt, greit og godt. :)
For en stund siden var det halv pris på nuggets på cooo obs da de gikk ut på dato samme dag, så da kjøpte jeg alle de hadde igjen. :D Ble jo omtrent som svenskeprisen det, og de holder seg lenge over dato uansett -det er jo frysevare. 

Stekte nuggetsene i litt olje på medium varme, pommes fritesen hadde jeg i langformen i stekeovnen, satte på kombinasjonen grillelement og varmluft mot slutten. Laget en enkel salat av mais, rødløk og cosmopolitan (svensk salat, kjøpt i Sverige). Dressing gjort av iMat fraiche fra Oatly.

To kjøttspisere som også spiste, og den ene visste ikke det var vegetar før etter han hadde spis -han trodde mens han spiste at det var "kjøttisnuggets." ;)
Alle var fornøyd med maten og syntes den smakte godt. :)

mandag 25. juli 2016

Medaljongmiddag



Cravings -det er nok noe mange veggiser (veganere og vegetarianere) kjenner godt til, og det må få være lov. Flesteparten som sluttet å spise dyr gjorde det ikke fordi kjøtt, fisk eller fugl smakte vondt, men fordi de hadde empati med dyrene. Noen smaker og retter får man cravings etter, og det er helt greit.

Jeg fikk plutselig cravings etter en god, gammeldags søndagsmiddag, eller kjøttmiddag om du vil.

Fant derfor frem soyamedaljonger jeg hadde bestilt online og satte i gang.

Brukte den til høyre, dog er de helt like, er bare etiketten som er forskjellig

For de som ikke har brukt slike ingredienser før så MÅ det bløtlegging til før de er klare til bruk. Jeg kokte vann i vannkokeren, tømte det over i en kasserolle og rørte ut diverse krydder i vannet slik at det ble godt oppløst.
 Deretter hadde jeg i soyamedaljongene. Jeg legger ofte en damprist på hodet over medaljonger eller soyasteaks slik at de holder seg under vann, men denne gangen dyttet jeg de bare ned med en øse innimellom andre ting jeg drev med.
 Da de hadde ligget lenge nok i bløt lot jeg de ligge og avkjøle seg i salatspinneren. De var for varme for å klemme på, samt silen i spinneren ville filtrere ut noe væske, i alle fall den overflødige som ble med.
 Når medaljongene var avkjølt nok til at jeg ikke ville brenne meg, så klemte jeg de godt mellom hendene, en og en, for å skvise ut mest mulig væske og få de så tørre som overhodet mulig. Deretter brukte jeg tørkepapir og trykte godt på en og en medaljong til det ikke lenger kom noe fukt på papiret.
 Litt lang prosess kanskje, men absolutt verdt det!;-) Har rikelig med rapsolje i stekepanna, litt over medium varme, steker først den ene siden godt, før andre siden blir like godt stekt.
 Til slutt, når medaljongen er stekt på begge sider så har jeg kikkoman (soyasaus) over medaljongene, slår av kokeplata og lar det hele trekke inn et par minutter.
 Legger så medaljongene på tørkepapir slik at overflødig fett og soyasaus får trekkes av. Ligger på papiret til jeg har anrettet det andre jeg skal ha på fatet.

 Tilbehøret var ertestuing, rødkål, potetmos og selvfølgelig ketchup. B-)
                Godt ble det, og jeg fikk tilfredsstilt cravingen jeg hadde. :)

søndag 24. juli 2016

Boller i karrisaus 2

Ca tre uker etter at jeg laget boller i karrisaus så fikk jeg lyst på det igjen og siden jeg sjelden og aldri planlegger eller bruker oppskrifter så måtte jeg bruke råvarer jeg allerede hadde. Men dette er jo noe jeg gjør så og si bestandig (mest bestandig) og foretrekker det også på denne måten -blir brukbart, bra eller veldig bra uansett!;-)
                           

Satte frem det jeg hadde som jeg mente kunne brukes; Blomkål selvfølgelig, og ellers gulrot, hvitløk, ingefærrot, reddik, sjampinjong, løk og potet.



                                             





Renset soppen først, kuttet den opp og hadde den i en tørr stekepanne på lav varme for å trekke ut en del av soppens fuktighet.



Vasket og kuttet selleri før jeg satte det på kok. Etter sellerien hadde kokt seg mør fikk den en omgang med stavmikseren.


Skrelte løken og skar den i skiver
                                                                                                                             




Så havnet både sellerijevningen og løken i en kasserolle sammen med timian og gurkemeie og lot det hele få koke noen minutter før jeg hadde oppi meljevning.                                                                                    

Laget så meljevning med glutenfritt mel og vegansk matfløte.


Tømte det sakte over i kasserollen mens jeg vispet for å unngå klumper. Hadde så to "ruller" med frossenspinat i sausen. Sausen fikk så koke noen minutter til.

Potetene kokte jeg nesten ferdig på vanlig måte, men lot siste prosess foregå innpakket i aluminiumfolie.Da får de en fastere konsistens synes jeg. Blomkålbukettene (aka bollene) fikk koke på samme måte som sist, altså til en gaffel fikk fint igjennom, men at det fremdeles var noe motstand der.

Når soppen hadde blitt noe tørrere så tilsatte jeg olje og reddiker i panna, samt salt og pepper. Lot dette få surre litt før jeg ...
... hadde det over i sausen. Til slutt tilsatte jeg blomkålbollene.

     



Revet gulrot hører alltid med, og denne gangen hadde jeg økologiske gulrøtter.


Brukte rivefunksjonen på foodprosessoren da jeg ikke gadd å rive for hånd.




 Da var det bare å ha maten på fatet, sette seg og spise. Dette er nok den beste versjonen etter min mening. =))