mandag 28. mars 2016

Gjestewrap, gluten -og laktosefri

For en tid tilbake så skulle ungdommene komme en tur (min datter og hennes samboer, begge kjøttspisere) så da laget jeg wrap.

Skjærte de grønnsakene jeg hadde for håndet i skiver eller biter. Samt vasket og kuttet salat. (Kinakål var det jeg brukte her).


Brukte Oumph! Kebab, som jeg stekte i olje og krydder.
                Wrapsen jeg brukte er fra BFree, som er vegansk og glutenfri.
Penslet litt vann på wrapsen før jeg hadde den over i ei tørr panne og lot den ligge på svak varme et par minutt på hver side.

 Gjestene kom før jeg var ferdig, så rakk ikke å ta noen sluttbilder, men det eneste som mangler på bildet er jo maisen og at wrapsen er rullet sammen.
Dressingen er laget av Alpro yoghurt naturell, tilsatt bl.a gurkemeiepulver, derav den gulaktige fargen. :)















søndag 27. mars 2016

"Brødpizza" -Nestemat.

Grei og rask kveldsmat for å bruke opp restene etter middagen med quinoagryta, eller bruke opp tomatsausen jeg laget da.  Kunne selvfølgelig laget en skikkelig pizza, men det gadd jeg ikke til kvelds, så da ble noen skiver brød "pizzabunnen" i stedet.    



Bare hadde tomatsausen med gr.saker over et par skiver, og la litt jeezly under og rikelig over. I strimler som vist på bildet.



Veganske oster har ikke de beste smelteegenskapene som konstantert før, men jeg synes jeezly smelter greit i stekeovn på lav varme og mer tid, dog brukte jeg mikro til dette, og da smeltet den ikke like godt.
                                                
 Et lite minutt til så ble det i alle fall "greit nok." :)


Og ketchup hører selvfølgelig med. B-)


Quinoagryte med quornbiter og grønnsaker

Kjapt og enkelt, sånn egentlig. :) Stekte først quornbiter i olje, så tilsatte jeg amerikansk blanding (frossenvare) og lot det surre litt til.
 Deretter tilsatte jeg frossen spinat ..
.. og squashstrimler.
 Hadde på forhånd laget tomatsaus som jeg helte over det hele, blandet godt og lot det surre et par minutter på panna.
 

 Parallelt med tomatblandingen hadde jeg kokt quinoa, la det først på fatet, før jeg ...

... hadde over tomatblandingen.
 Enkelt, godt og næringsrikt. :)

fredag 25. mars 2016

Relativt kjappe og enkle middager på "gamlarheimen."

Som jeg skrev tidligere så var jeg hos min mor i nord som bor i omsorgsboliger for eldre, og der er det snaut med kjøkkenplass og utstyr, dermed måtte middager bli enkle, uten for mye krav til plass og annet. Noen ganger var det heller ikke mulighet til å ta bilder underveis, av diverse årsaker. Jeg kaller bare plassen for "gamlarheimen," derav overskriften. B-)


Fra plast til papp -like forferdelig å spise av begge deler!
Anamma vegosnitsel med raspet gulrot, stekt løk, surkål og "spesipoteter." Potetene var slike små poteter som man får kjøpt ferdigkokt på glass i Sverige. Jeg skylte og tørket potetene. Så blandet jeg div. krydder og polenta i en bolle, hadde potetene over, ristet godt slik at alle potetene ble dekt av miksen. Til vanlig bruker jeg stekeovn til denne type poteter, men det var ikke mulig her, så jeg hadde en god slump olje i en kasserolle, varmet oljen og nærmest friterte potetene -godt ble det uansett. :)

Anamma vegobullar med kokt potet, surkål og saus. Saus: Jeg kokte først litt raspet gulrot, skivet løk, finkuttet hvitløk og ingefær sammen med vegeta, når dette hadde blitt mykt ristet jeg glutenfritt mel ut i et glass sammen med litt vann og tømte blandingen over grønnsakene. Hadde over litt kikkoman og gurkemeiepulver (for farge), vispet godt og lot sausen koke et par minutter.

Sunn og god frokost :)

Enda godt at min vante frokost er kjapp å lage (den kan også lages kvelden i forveien og bare settes kjølig), samt trenger liten plass og utstyr for å få til -kjekt når jeg var på "gamlarheimen" (som jeg kaller det) der min mor bor. God, mettende og næringsrik er den også. :)
Det du trenger er havregryn (jeg bruker glutenfrie), planteyoghurt, chiafrø, hampfrø, frukt og/eller bær.
 Ha først yoghurt i en skål, ha så over ca 1 SS chiafrø, bland godt.
 Ha så over havregryn, bland godt og la det hele stå og svelle ca 20-30 min.
    Vask, rens og evt. skrell frukt/bær, legg det over på tørkepapir slik at overflødig vann trekkes bort.
 Ha noe frukt eller bær over i selve blandinga og ta resten ved siden av. Strø på hampfrø, spis og nyt med god samvittighet. :)
Drikke: Aloe vera. :)

fredag 18. mars 2016

Hastegryte

Er for tiden i nord og besøker min mor som bor i omsorgsbolig for eldre. Her er det lite kjøkkenutstyr (dog har jeg tatt med meg noe), samt liten plass, så maten må være sånn noenlunde enkel å lage. På dette lille stedet så har de lite og ingenting av den maten jeg generelt bruker, så klok av skade fra i høstes, tok jeg selvfølgelig med meg det jeg ville trenge under oppholdet, minus frukt- og grønt, for det er selvsagt å få kjøpt også her. Er kun online via mobil, så innleggene blir vel så som så tenker jeg, men skitt au.

Måtte ha noe mat relativt fort på dag to siden jeg ikke hadde spist på ca ett døgn. Kuttet gulrot, ingefær, løk og hvitløk, hadde det i en kasserolle med litt vann, vegeta, basilikum og gurkemeiepulver. Lot det koke til grønnsakene var myke.


 Mens grønnsakene kokte kuttet jeg Pure Chunk fra Oumph i mindre biter ...
 Varmet litt olje i ei stekepanne ...
 Og stekte det godt, hadde på litt paprikapulver og grillkrydder.
 
 Så skylte jeg bondebønner som jeg også hadde tatt med meg, hadde ca halvparten over Oumphen i panna, før jeg ...
 ... også hadde over grønnsakene. Lot dette få surre et par minutt.
 Som tilbehør brukte jeg bokveteris.
 Først risen på en av min mors fantastiske plasttallerken (ironi! Hater å spise av plast, men det er nå det som er her da ..).
 Så grønnsak- og bønneblandinga til slutt.

Ikke den beste maten smaksmessig (selv om min gamle mor var veldig fornøyd), men den stoppet sulten, samt ga næring til kroppen, og da er jeg fornøyd. ☺

lørdag 12. mars 2016

Frikassè (Laktosefri- og glutenredusert)

Mmmmm, frikassè var en av mine favoritter før, og med Oumph! på markedet nå (Sverige, dessverre ikke kommet til Norge ennå) så er frikassè tilbake på menyen hos meg. :) Det trengs heller ikke å gjøres nøyaktig likt hver gang, dog synes jeg at løk, gulrot og erter alltid hører med, samt fløte.


Siden jeg hadde store, flotte sopp (sjampinjong) i kjøleskapet så ble de med i gryta. Renset soppen og skar de i skiver før de ble lagt over i en tørr panne på svak varme. Tørr fordi jeg skulle ha ut noe av fuktigheten fra soppen.
 Så vasket, skrelte og kuttet jeg noen gulrøtter i "ringer."
 Løk må man ha i frikassè, masse løk, og den må være i skiver.
 Hvitløk for den som liker det, jeg er "kvitløksdronninga" så svært lite blir laget uten. ;) Hvitløk gir både smak og piff til en rett, og er du redd for lukt så kan du spise en persillekvast etter et måltid med hvitløk.


Gulrøttene hadde allerede fått et oppkok da løk og hvitløk joinet selskapet. :)
Soppen hadde sluppet en god del væske og ble satt til sides inntil videre.

 Frem med Oumph! Thyme&Garlic som er min favoritt fra Oumph! og den som passer helt utmerket i frikassè!
Siden bitene er litt for store (etter min mening) så kutter jeg de i litt mindre biter. Stekte Oumphen litt først før jeg hadde både den og soppen over i panna igjen. Soppen fikk et dryss div. krydder over seg. Paprikapulver, grillkrydder
                                                                              

Så til selve frikassèen: Brukte Oatly sin matfløte. Denne er sykt anvendelig synes jeg, og kan brukes til veldig mye. Den er basert på havre, og selv om havre i utgangspunktet er glutenfri, så går den gjennom prosesser i maskiner og på fabrikker som også behandler/prosesserer glutenholdig matvarer (f.eks hvetemel) og derfor kan det finnes spor av gluten i havren. Skulle ønske at Oatly kunne brukt glutenfri havre til fløten sin. 
Kanskje tenker du havrefløte, æsj, det må jo smake havre? Men faktisk ikke, det er ingen "bismaker" på denne fløten. :)
Du kan lese mer om produktet her:


Litt motstand i gulrota ennå og løken ikke helt myk. Perfekt! Da er det på tide å tømme fløten over i gryta, samt tilsette div. krydder og urter. (Ja, jeg vet at tørre urter bør tilsettes så tidlig som mulig, men jeg glemte det, og det er -for min del- helt ok.). Brukte chiliflak, timian, karri, ingefær, og vegeta. Så fikk dette putre videre sånn ca 5-8 minutter før det kom litt mer i gryten. :)

Ingen frikassè uten erter! Brukte go green sine økologiske.:)

 
Sopp og Oumph! har surret sammen i selskap med hverandre og rapsolje i pannen og er nå klar for å joine selve frikassèen. :)
 Poteter hører selvfølgelig også med, men jeg foretrekker som oftest å ha de som tilbehør, dog skjer det noen ganger at jeg har de oppi frikassèen -ambivalent der tydeligvis. B-) Økologiske poteter, vasket, skrellet og kuttet i litt store terninger. Kokt i vann uten salt.
 Før servering kom eldste sønn på besøk, så da fant jeg ut at det kunne være greit å supplere litt. Tok derfor å gnidde noen brødskiver (glutenfrie for min del, vanlige til gubben og arvingen) i restene som var i panna etter sopp og Oumph! og stekte de litt slik at alle smakene ble med i skivene. :)
 Først poteter på en dyptallerken ...
 ... så helles rykende varm frikassè over, og om nødvendig en skive eller to som ekstra tilbehør. :)

Vi ble da tre voksne som spiste, sønnen, gubben og meg, og dette holdt akkurat -alle ble gode og mette. :)