Jeg fikk såååååå cravings på god gammeldags fiskeboller i karrisaus at jeg holdt på å bli gaaaal! Men! Puls og ansikt (dyr som faktisk har hatt et liv!) kommer ikke på min tallerken! Funderte på om blomkål kunne ta av litt for cravingen, og tenkte jeg skulle teste det ut. :)
Hadde et fat fra noen dager tidligere med bl.a noe paprika og ferdigskjært rødløk som jeg tenkte kunne brukes i samme slengen. Og ellers satte jeg frem det jeg mente måtte til.
Blomkål selvfølgelig, vegansk matfløte, selleri, gulrot, erter og poteter. I utgangspunktet bruker jeg aldri hermetikk! Men er det priskrig slik som nå, og tilbudene passer meg, så handler jeg selvfølgelig. Erter og kikerter til kr 1,20 er ikke å forakte for en veggis, ;) Hovedsaklig foretrekker jeg disse produktene på kartong, men når disse boksene koster en brøkdel av kartongene p.g.a priskrigen, så handler jeg selvfølgelig jeg også. For øvrig, tomater ville jeg aldri kjøpt som hermetikk, uansett hvor billig de evt. var. Dette p.g.a syren i tomatene, og at bisfenol som er i hermetikk lettere kommer over i syreholdig mat.
Jeg pleier å legge halve blomkålhoder i vann med snittsiden opp, dette for å få ut evt. småkryp, men i dag gjorde jeg det på en litt annen måte. Først tok jeg forsiktig av de litt større bukettene, det skulle jo ligne boller så måtte være litt størrelse på dem, så la jeg alle jeg skulle bruke i en bolle med kaldt vann. De mindre bukettene, samt stilkene la jeg til siden og skal bruke de en annen dag. :)Så begynte jeg på forberedelsene til sausen. Kuttet et par selleristilker, et par fedd hvitløk og litt ingefærrot. Hadde dette over i en litt dyp panne sammen med vann og litt salt. (Rosa Himalayasalt).
Selleri, hvitløk og ingefærrot har fått kokt en stund da jeg kommer på at jeg kan slenge oppi de største bitene av rødløken også. :)
I "gamle dager" da jeg spiste fiskeboller i karrisaus var alltid raspet gulrot med som tilbehør, så det måtte jeg selvfølgelig ha med nå også. Raspet den for hånd og "overskuddsbitene" kuttet jeg opp i mindre biter ...
... og slengte de likegodt oppi gryta sammen med de andre grønnsakene.
Nå var det på tide å begynne å forberede selve sausen. Jeg bruker sjelden og aldri hvetemel, men siden jeg ville så nært som mulig retten fra gamle dager, valgte jeg altså å bruke hvetemel likevel. Hadde litt vann i et ristebeger, så hadde jeg mel oppi før jeg ristet slik at blandingen ble helt jevn.
På forhånd hadde jeg hatt litt vann i en kasserolle og satt det på kok. Når vannet hadde nådd kokepunktet helte jeg blandingen forsiktig over samtidig som jeg vispet godt for å unngå å få klumper. Til slutt tømte jeg hele kartongen med matfløte oppi, samt fylte kartongen med vann, ristet ut restene etter fløten og hadde også dette over i sausen. Jeg bruker alltid øyemål på slikt, så vanskelig å si mengde helt nøyaktig, både i.f.t mel og væske, men anslår ca 6-7 dl væske (inkludert matfløten) og ca 3-4 ss mel.
Krydderier må også til -jeg brukte en liten dæsj paprikapulver, en stor dæsj gurkemeie, litt pepper og litt vegeta.
Grønnsakene har blitt myke og får en omgang med stavmikseren slik at det blir purèaktig. (Noen ganger når jeg lager saus bruker jeg dette som eneste jevning, da med mer grønnsaker selvfølgelig, og noe mindre væske).
Har grønnsakpurèen over i sausen, visper godt slik at det ikke blir klumper, men blander seg fint. :)
Jeg ELSKER løk. Løk i alle varianter, former og farger. Mmmm!
Derfor må jeg plutselig ha litt mer løk, og enda litt mer, hehe. :)
Til slutt får sausen et lite dryss karri, det måtte bare til -selv om sausen allerede hadde fått riktig farge p.g.a gurkemeien. Jevn, fin, fyldig og god karrisaus. :)
Blomkålbukettene har fått kokt i vann med litt salt til en gaffel gikk greit gjennom stilken, dog med litt motstand, for planen var å ikke koke de istykker.
Bruker en "hulløse" for å løfte blomkålbollene forsiktig fra kokevannet og over i sausen hvor de skal få koke et par minutter til for å trekke inn saus og smak. :)
Mmmmm, boller i karrisaus. :D
Erter var ikke noe jeg spiste til den gamle retten, men siden denne nye inneholder lite proteiner, så ble ertene med som proteintilskudd -godt var det også og de passet fint som tilbehør. :)
... jeg ble virkelig satt tilbake til gamledager, ren nytelse og spiste meg så mett som fy og vondt i magen, men hva gjør vel det når cravingen ble snudd til lykke. :D Dette skal jeg lage flere ganger! Kanskje bruke noe facon e.l som proteintilskudd da.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar