Det enkle er ofte det beste :) Som nevnt tidligere så er ikke jeg noe hermetikk-menneske, men da det var priskrig stilte også jeg opp i tjeneste og lot meg falle i "kamp." Dvs, jeg handlet noe hermetikk. :O Og hvorfor handle ting dersom det ikke blir brukt? Det er ikke bra for verken økonomien eller miljøet, så da ble det suppe med hermetiske erter -i stedet for ertesuppe kokt på gule (tørre) splittbønner som jeg egentlig hadde lyst på. Men skitt au, resultatet ble bra uansett. :)
Satte frem det jeg planla å bruke. Hadde et par gamle gulrøtter i kjøleskapet som fikk æren av å bli med to store, ferske, nye gulrøtter, sammen med hvitløk, potet, løk og ingefær.
Kokte opp vann med vegeta og slengte kuttet, vasket og skrelte gulrøtter oppi kasserollen.
Skjærte en bit av en ingefærrot. Veldig ofte ser jeg at ingefærroten når den blir skåret opp nesten er hjerteformet -hmm, mulig universet prøver å si noe om hvor sunt ingefær egentlig er. ;-)
Hakket opp ingefær og hvitløk og hadde det over i kasserollen med gulrøttene.
Kuttet poteter i mellomstore biter og hadde også de over i kasserollen. Så tilsatte jeg timian og oregano siden jeg hadde glemt det fra begynnelsen av.
Så ble det løken sin tur, delte den i fire og kuttet den deretter opp i litt solide skiver.
Så kommer vi til chilien. Det er flere metoder å "angripe" den på for å unngå å komme borti hinne eller frø, som igjen gir veldig sterk smak på hender, og dermed må man være veldig påpasselig å ikke gni seg i øynene -eller gå på do ... Før brukte jeg å "rulle" en hel chili mellom hendene, for å slippe løs frøene, deretter kutte av nederste del og bare "slå" ut/riste ut frøene, men jeg synes dette blir så grisete da man ikke alltid har kontroll på hvor frøene havner, så jeg velger å gjøre det litt annerledes.
Her har jeg brukt to metoder. Den første går enkelt og greit ut på å dele chilien på langs, bruke spissen på en skarp kniv, og "filetere" chilien slik at hinne og frø følger med.
Den andre metoden er heller ikke så vanskelig, men kommer litt an på hvor mye svinn man er villig til å godta. Enkelt forklart, skjær bort bunn og topp, bunn fra der det begynner å bli litt tykkere, slik at chilibiten kan stå av seg selv. -> Bilde 1. Ta en skarp kniv og skjær bort sidene der hvor hinnen ikke ligger. ->Bilde 2. Når du har skjært bort begge sidene står du igjen med midtdelen, altså der frøene og hinnen sitter. ->Bilde 3. Bruk den spisse kniven og skjær akkurat i festet mellom hinnen og selve chilien. Da sitter du igjen med to store sidestykker og to mindre sidestykker. ->Bilde 4. Da er det bare å hakke og kutte i vei. Helt uten å ha fått sterk chili på fingrene. :)
Samtidig med chilien har jeg over en rull frossenspinat og når spinaten har fått løst seg opp har jeg over boksen med erter. Ertene er selvfølgelig skylt i kaldt vann først. Gir det hele et nytt oppkok.
Blander inn gurkemeie og sort pepper mot slutten.
Serverte med havrebrød.
Bon appétit! :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lapskaus -nestemat.
Dagen etter suppa var det ikke store innsatsen som skulle til før det ble middag, da suppa var viktigste ingrediens i nestematen. Silte av krafta i suppa og pakken den i fryseren da den kan brukes senere enten til saus, suppe eller noe annet.
Kuttet to chorizopølser fra HK i skiver og stekte de i litt olje. Hadde over grønnsakene fra suppa og ga det hele et oppkok. Ferdig. :-)
Ok. Jeg bruker vanligvis ikke erter i lapskaus selvfølgelig, men ingen regel uten unntak -og hvem gidder vel å stå og pille ertene ut av suppa for det formålet. :p
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar